I.A.B-Creativ
BLOG
Acest titlu cu tentă comică îmi amintește de replica profesorului de ETF (Echipamente și Tehnologii de Fabricație) din facultate care ne spunea mereu ca nu are rost să proiectezi o bilă într-un cub, pentru că nu se poate prelucra așa ceva. În 2015 când am interacționat cu prima imprimantă 3D, l-am contrazis spuneam că se poate prelucra dar e inutil, astăzi proiectând un suport pentru telefon țin să mă contrazic și pe mine.
Bilă printată în interiorul unui solid realizând astfel o cupla de gradul 3 (are 3 grade de libertate și anume 3 rotații în jurul axelor X,Y și Z) utilizând astfel o piesă în minus și evitând o asamblare cu șurub
Acum trecând la lucruri serioase și știi deja ce este o imprimată 3D și ai nevoie de una lasă-mă să te sfătuiesc ce imprimantă ți-ai putea achiziționa în funcție de necesitățile tale.
Hobby și amatori
Dacă abia ai descoperit acest domeniu sau știi deja despre printarea 3D dar nu ai utilizat până acum o imprimantă 3D dar ești curios și vrei să-ți achizitionezi una pentrucă ai o groază de idei ce vrei să le pui în practică și totuși nu vrei să cheltui o avere pe una atunci îți pot recomanda să te îndrepți spre o imprimantă neprofesională cu un cost minim de achiziție.
FDM și FFF
FDM -Fused Deposition Modeling (Modelare prin depunere ) sau FFF- Fused Filament Fabrication (Fabricare cu filament topit) sunt imprimante comune și ușor de achiziționat, întreținut și reparat. Multe din aceste imprimante sunt derivate din proiectul RepRap ( proiect ce a avut scopul de a crea o imprimantă ce iși poate reproduce singura componentele).
Aceste imprimante din punct de vedere electromecanic sunt simple și de multe ori intuitiv de asamblat și reparat și în linii mari se pot împărți în două tipuri și anume: Imprimante carteziene și imprimante Delta
Denumirea imprimantelor carteziene vine exact de la sistemul de coordonate cartezian în care lucrează și anume o Translație pe axa X una pe axa Y și o translație pe axa Z.
Schemă principială a imprimantei FDM ce funcționează în coordonate carteziene
Imprimantele Delta sunt imprimante ce lucrează în coordonate cilindrice și fac parte din categoria roboților Delta adică au o platformă fixă care este și patul de printare propriu-zis și o platformă mobilă de care este atașat capul de printare.
Schemă principială a imprimantei Delta de filament.
Acum ca am aflat cum se mișcă o imprimantă 3D haide să vorbim un pic despre extruder (hot end) și împingătorul
Extruderul este efectorul final al acestor imprimante care cu ajutorul unui element de de încălzire și a unei diuze ambele incastrate într-un bloc metalic transformă filamentul în plastic topit, filament care este împins prin extruder cu ajutorul impingătorului de filament.
Hot End - vedere 3D
Hot End-Vedere in sectiune
Impingator filament
În funcție de amplasarea împingătorului de filament față de extruder iarăși imprimantele FFF se împart în două categorii și anume:
Cu Drive Normal adică împingătorul de filament este amplasat undeva pe scheletul imprimantei sau în capătul axei X iar filamentul este împins printr-un tub de teflon până în extruder.
Imprimantă 3D cu normal drive
Cu Direct Drive aici împingătorul de filament este montat direct pe extruder iar filamentul este împins direct prin tubul de teflon sau tubul ceramic din interiorul blocului de încălzire al extruderului.
Imprimantă 3D cu direct drive
Recomandarea mea este că în cazul în care vrei să printezi cu filament elastic (TPU) să îți achiziționezi o imprimantă cu direct drive, iar dacă ai deja una cu drive normal nu fi trist, cu chituri specializate și puțină muncă se poate transforma în una cu direct drive.
Acum după explicațiile stufoase sa iti recomand cateva imprimante la un raport preț calitate bun pentru hobby:
1. Seria Ender de la creality are un raport preț calitate foarte bun în special celebrul Creality Ender 3 sau dacă vrei sa printezi articole mai mari Ender 5 e alegerea perfectă;
2. De la Anycubic aș aminti seriile Kobra și Vyper;
3. Anet A8;
4. Tronxy XY-2 sau pentru componente mai mari Tronxy X5SA.
5. Dacă ai un buget mai mărișor și vrei ceva un pic mai calitativ clar recomand cu căldura o Prușa I3
6. Și nu în ultimul rând și tot la buget marișor recomand Bambu Lab P1s sau Bambu Lab X.
Sfaturi de achiziție.
Pe baza explicațiilor date mai sus intrând pe site-urile oficiale ale producătorilor menționați vei fi capabil să-ți alegi un printer bun bun pentru tine.
Nu recomand să pierzi prea mult timp cu priceperea parametrilor tehnici ci mai degrabă să consulți prieteni sau să analizezi tu care ar fi cea mai simplă din punct de vedere mecanic căci imprimantele din categoria hobby uneori pot crea probleme în special cu partea de extrudare. Un cap de printare cat mai simplist dar răcit bine va crea cele mai puține probleme.
Profesioniști
Fie ca vrei să începi un business bazat pe printarea 3D sau ai unul bazat pe prelucrări mecanice și vrei să adaugi și printarea 3D în portofoliu iată cateva lucruri de care va trebui să ții cont:
În mod normal sfaturile de mai sus sunt general valabile doar doar ca va trebui să achiziționezi măcar de la Prusa în sus ca și calitate, deoarece cele hobby îți vor crea foarte multe probleme când vor fi “forjate” în regim industrial. Dar îți amintesc ca și ceilalți producători în special Creality și Anicubyc au modele profesionale.
Dacă vrei să fi cu adevărat profesionist și să oferi o calitate bună a printarii îți recomand să te îndrepți spre producătorii specializați în printare 3D profesională cum ar fi Zortrax sau 3DGence. Aceștia de obicei oferă și audit pentru a te ajuta să alegi soluția perfectă pentru afacerea ta.
Un alt sfat care ar fi util nu doar pentru printere 3D ci pentru mașini industriale în general este să alegi un singur maxim doi producători de printere ca să-ți fie mai ușor pentru achiziția ulterioară a pieselor de schimb, achiziționarea de consumabile pentru printer iar Tehnicienii tai să fie familiarizați cu un singur producător de imprimante 3d și în acest fel le va fi mai ușor în momentele intervențiilor de mentenanță sau reparare.
Dacă tot am menționat meseria de tehnician va trebui să ții cont că va trebui să îți specializezi tehnicieni în acest domeniu, pentru că sunt mașini complexe.
Și nu în ultimul rând să ții cont ca în funcție de volumul de printare și timpul în care va trebui să livrezi produsele să ai o imprimantă mereu de rezervă ca în cazul unei surprize neplăcute să poți onora cerințele clienților.
Încheiere
Lumea printării 3D este foarte complexă si cu multe date tehnice uneori de care am încercat să nu te plictisesc cu ele. Indiferent de ce imprimantă vei alege vei avea o satisfacție maximă când imprimanta îți va materializa dorințele sau te va scuti de bani producându-ți singur o componenta care în mod normal e scumpa, dar iți va da și unele frustrări când iți va strica modelul sau se va strica de ii vei da greu de cap. Nu-ți fa grij totul e reparabil.
Mai am multe de spus despre imprimantele 3D dar nu vreau să te plictisesc așa că în articolul următor îți voi prezenta cum să-ți alegi imprimanta 3D cu rășină (SLA sau DLP)