Printare 3D

Proicetare Mecanică

Piese custom

Contacte utile:


Consultanță tehniă, Proiectare mecanică,

 Printare 3D:


iulianb@iab-creativ.ro;

borsiulian90@gmail.com


0759 195 464


Graphic designer:


andreeab@iab-creativ.ro


Implementare Soluții de printare 3D

I.A.B-Creativ

BLOG

Proiectare asistata de calculator pentru proiectare mecanica
19 martie 2022

       

   Acest titlu îmi amintește de cartea cu același nume de Dumitru Dragomir din anul 1995 la editura Teora unde definiția proiectării asistate de calculator suna cam așa: “activitate orientată către realizarea de facilități pentru crearea interactivă de modele geometrice  ale obiectelor care se proiectează, facilități caracteristice desenului tehnic: modelarea geometrică a volumelor și suprafețelor,vederi, secțiuni, hașuri, cotări automate, precum și calcule specifice inginerești ca de exemplu: calculul reacțiunilor și verificarea arborilor, calculul lagărelor,calculul arcurilor, calculul angrenajelor etc”

 

Un scurt Istoric

 

           Istoric vorbind Proiectarea am  putea spune ca a început probabil încă din perioada antică pe  când oamenii aveau o idee și voiau sa o pună în practică dar aveau nevoie să o reprezinte printr-un desen pentru a o ține minte sau să o arate altora.

În acest fel putem admite că și piramidele au fost desenate măcar în nisip și tot au avut schițe, pentrucă  elemente de grafică se pot întâlni  în civilizațiile antice cum ar fi: Egipteană, romană, greaca etc.

      Revenind în era modernă o spectaculoasă evoluție a tehnicii inginerești de reprezentare grafică a fost înregistrată în jumătatea a doua a secolului XX o data cu evolutia tehnicii de calcul.

Primele încercări de folosire a unui calculator la reprezentări grafice s-au făcut la începutul anilor ‘50 în laboratoarele companiei MIT. Atunci s-au produs imagini simple pe un tub catodic folosind un calculator Wirlwind.  (https://en.wikipedia.org/wiki/Whirlwind_I)                                           

           Anii ‘60 este o perioadă destul de critică în dezvoltarea graficii interactivă. Prin apariția sistemului SKETCHPAD a marcat practic începuturile CAD dezvoltat în 1963 de către Ivan Sutherland la Massachusetts Istitute of Tehnology (MIT). Până în acel moment calculatoarele erau folosite în inginerie doar pentru calcule analitice.

          În 1964 este lansat pe piață de către firma General Motors sistemul DAC (Design Augmented by computers) iar un an mai târziu Bell Telephone realizează produsul GRAPHIC 1.

          Spre sfârșitul anilor ‘70 , managementul din diferite industrii a început să realizeze impactul noii tehnologii CAD/CAM asupra creșterii productivității.

           Anii ‘80 marchează intensificarea cercetărilor în domeniul CAD/CAM și dezvoltarea noilor tehnologii și a algoritmilor de modelare geometrică.Are loc o extindere a sistemelor a sistemelor CAD/CAM prin introducerea proiectării geometrice tridimensionale și apariția multor aplicații inginerești. Apar reprezentările exacte ale suprafețelor sclupturale bazate pe suprafețe Coons, Bezier, Gordon și B-spline.

           O altă realizare importantă este acceptarea și creșterea credibilității teoriei teoriei modelării solidelor, al cărei potențial fundamental este dat de capacitatea de a furniza reprezentări unice și clare ale solidelor care ajută la automatizarea aplicațiilor de proiectare și fabricare.

           Anii ‘90 reprezintă perioada în care rezultatele eforturilor de cercetare în domeniul CAD/CAM  se materializează. În acești ani devin disponibili disponibili noi algoritmi și capacități de proiectare.  În aceşti ani devin disponibili noi algoritmi şi capacităţi de proiectare şi manufacturare avansate. Aceste aplicaţii sunt susţinute de maşini de calcul mai bune şi mai rapide şi de software-uri de reţea şi comunicare mai eficiente. 

 

Proiectarea asistată în prezent

 

           În prezent aplicațiile CAD sunt folosite aproape în orice domeniu, fie că vorbim despre industria aerospațială trecând pe la industria Auotmotive și până la un simplu atelier mecanic sau de mobilă aplicațiile CAD sunt nelipsite.

 

                     

 

           Datorită evoluției spectaculoase a plăcilor grafice și procesoarelor după anii 2000 și aplicațiile CAD au fost mult îmbunătățite atât din punct de vedere a interfeței grafice pentru o redare fidelă a muchiilor și detaliilor pieselor s-au ansamblurilor cât și din punct de vedere al aparatului matematic din spatele aplicației. 

           În ultimii ani sa m-ai observat și integrarea unor noi funcții în aplicațiile CAD cum ar fi:

  • module de post procesare în special pentru a exporta designul pentru a fi printat 3D, modulele CAM deja sunt integrate de ani buni dar pentru majoritatea softurilor trebuie cumparat separat și instalat ca o “Prelungire” a softului;

  • VR (Realitate virtuală) după apariția tehnologiei VR sa observat ca un proiectant mecanic ar putea concepe  mult mai bine un ansamblu în special dacă ar și simula asamblarea/dezmembrarea  lui etc iar acest lucru se poate face foarte ușor cu ajutorul ochelarilor VR legați la softul de proiectare. Compania franceză Dassault este un pioner în acest domeniu;

  •  Și nu în ultimul rând se lucrează la interoperabilitatea softurilor CAD. Aici cel mai bun exemplu îl pot da pe cel al companiei americane Autodesk cu doua softuri în care eu desenez adesea Inventor și Fusion 360 care le-au făcut să poți importa piese dintr-un soft în altul iar toate atribuțiile piesei s-au ansamblului să fie recunoscute. Aceeași interoperabilitate se poate vedea și între softuri CAD din domeniul construcțiilor civile și cele din domeniile mecanic și electric pentru a se putea integra diverse echipamente în clădirile unde vor fi utilizate.

           Exemple de softuri CAD cu subscripție:

Catia, Autodesk Inventor, SolidWorks, SolidEdge, Siemens Nx, Fusion 360, Creo Parametrics, AutoCad

            Câteva exemple de softuri CAD gratis:

FreeCad, Tinkercad, LibreCad, OpenScad, ZBrushCoreMini (Earlier Sculptris)

 

Avantaje dezavantaje Concluzii,

 

             Din păcate sau fericire nu pot vorbi despre avantaje sau dezavantaje între Proiectarea asistată de calculator și proiectarea clasică pe hârtie deoarece nu cunosc nici o instituție, întreprindere sau persoană care să mai folosească metoda clasică de proiectare pe hârtie milimetrică.

             În concluzie proiectarea asistată de calculator face parte din cotidianul unui proiectant mecanic și ocazional din viața fiecăruia dintre noi fie că ești pasionat de grafică ori  ca îți dorești o anumită mobilă custom și producătorul îți “ia ochii” cu modelul mobilei în unul din softurile CAD (inclusiv site-urile de unde îți poți configura mobila au în spatele lor aplicații CAD) sau că ești un minitehnicus împătimit de printare 3D.

 

 

Ing. Iulian Borș